Yabanci Mahkeme Bosanma Kararlari Turkiye’de Gecerli mi?

Yabanci Mahkeme Bosanma Kararlari Turkiye’de Gecerli mi?

Bu yazı sadece yabancı mahkemeler tarafından verilen BOŞANMA kararlarının Türkiye’de uygulanması ile ilgili hukuki prosedürü açıklar.

Yabancı bir ülke mahkemesi tarafından verilen boşanma kararı Türkiye’de kendiliğinden geçerli değildir. Bu kararın, Türkiye’de hukuken geçerli olabilmesi ve hüküm doğurabilmesi için, Türkiye mahkemeleri önünde TANINMASI gerekmektedir.

İngiltere’de bulunduğum süreç içerisinde bazı müvekkillerimin yabancı mahkemelerce verilen boşanma kararlarının Türkiye’de Tanınması konusunda çeşitli soruları ile karşılaştım. Bunlardan bir kısmını aşağıda soru-cevap şeklinde düzenledim:

Soru 1) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım, esim ise Ingiliz. Ingiltere’de evlendik ve bu evliliği T.C Konsolosluğu’na bildirmiştim. Geçen yıl Ingiltere mahkemesi önünde boşandık. Boşanma kararının Türkiye’de tanınması gerekli midir?

Evet. Yabancı mahkemeler tarafından verilen boşanma kararının, Türkiye’de uygulanabilmesi ve nüfus kayıtlarına işletilebilmesi için, bu kararın Türk mahkemeleri önünde tanınması gerekecektir.

Soru 2) Yabancı Mahkemelerce verilen boşanma kararını Türkiye’de tanıtmaz isem ne olur?

Eşler Türkiye’de hukuken evli görünecek ve tüm hakları saklı kalacaktır. Örneğin, eşlerin yasal mirasçılık statüleri devam edecektir.

Soru 3) Boşanma kararını Türkiye’de tanıtmadım. Fakat başka biri ile evlilik yapmayı düşünüyorum. Yeni evliliğim Türkiye’de geçerli olur mu?

Yabancı mahkeme boşanma kararı Türk mahkemelerince tanınmadığı takdirde, hukuken evlenemezsiniz. Eşlerden birinin yaptığı yeni evlilik Türk makamları önünde hükümsüz ve geçersiz sayılacaktır.

Soru 4) Yabancı mahkemelerce verilen boşanma kararının Türkiye’de tanınması için ne yapmalıyım?

Tanıma davası için Türkiye’deki yetkili Aile Mahkemesi’ne bir dilekçe ile başvuru yapmanız gerekir. Tanıma davaları duruşmalı olarak görülür. Duruşmaya katılmanız zorunludur. Fakat yetkili bir avukata vekalet verdiğiniz takdirde katılmanız veya Türkiye’ye gitmeniz gerekmez. Eşinizin duruşmaya katılmasına gerek yoktur. Eşinize, dava dilekçesinin tebliğ edilmesi ve savunma için yeterli süre verilmesi zorunludur.

Soru 5) Tanıma Davası için gerekli belgeler nelerdir?

Tanıma davası açmak için gerekli belgeleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Yabancı mahkemeler tarafından verilen boşanma kararının aslı ve kesinleşme şerhi (İngiltere’de decree nisi and  decree absolute).
  • Â Apostille şerhi.
  • Yabancı mahkemelerce verilen boşama kararının yeminli tercüman tarafından yapılıp noter veya konsolosluk tarafından onaylanmış Türkçe tercümesi.
  • Avukata verilecek resimli vekaletname.

Soru 6) Boşanma tarihi, yabancı mahkeme kararının kesinleştiği tarih mi, yoksa Türkiye’deki tanıma kararının kesinleştiği tarih midir?

Boşanma tarihiniz yabancı mahkemeler tarafından verilen boşanma kararının kesinleştiği tarihidir. Türk mahkemeleri önünde açılan boşanmanın tanınması davası tarihi değildir.

Â

Bu yazı avukat müvekkil ilişkisi oluşturmaya yönelik olmayıp, sadece konu hakkında genel bir görüş edindirmeyi amaçlamıştır.

No Comments

Post A Comment